Traditioneel vormgeven vs. technologie

Gepubliceerd door: Tjeerd van der Velde op 09-05-2014

In de grafische vormgeving is in de afgelopen 30 jaar veel veranderd door de technologische revolutie. Traditioneel werd grafische vormgeving toegepast in de drukkunst. Het vak is al zo oud als de eerste drukpers. Tegenwoordig omvat grafisch vormgeven o.a. reclamedrukwerk, animatiefilms, typografie-ontwerp, product-design, corporate identity’s en nog veel meer. Ook bij ontwikkeling van websites wordt grafische vormgeving toegepast. Achter een sterke website schuilt een concept en een visie. De grafische vormgeving van de website kan dit idee effectief en succesvol overdragen op de bezoeker.

Traditioneel vormgeven vs. technologie

De hedendaagse vormgever gebruikt graag nieuwe technologie en de nieuwste hard- en software. Dit is minder tijdrovend en de resultaten zijn vaak verbluffend. Toch gaat er in dit proces een stuk kwaliteit verloren. Er is niks mis mee om een turbo i-mac te gebruiken, dit zorgt voor minder frustraties en meer productie. Maar men moet een creatief proces niet vergeten. Dit zorgt voor meer diepgang in het eindontwerp en hoogstwaarschijnlijk ook voor een sterkere band tussen de te bereiken marktniche en organisatie.

tjeerdvandervelde schets of technologie

Valkuil technologie

Het gevaar van het direct achter de computer te stappen en (ik neem hierbij als voorbeeld een logo) te ontwerpen, is het overnemen en gebruiken van de trucjes van de grafische software. Denk hierbij aan kleurverlopen, schaduwen en andere elementen. De valkuil hiervan is dat de compositie van het totaalbeeld niet deugd, de basis niet sterk herkenbaar is en het logo veel lijkt op andere logo’s. Deze logo’s zijn vaak niet geschikt voor drukwerk etc. Daarnaast beperkt de vormgever zijn creatieve inzicht door direct het eindontwerp te maken en zichzelf geen inspiratie te gunnen.

Mijn advies

Mijn advies voor de vormgever en eigen werkwijze is het gebruik maken van a3 schetsboeken, diverse Stylo liners en of andere traditionele media, met eventueel een Wacom tablet voor het creatieve proces, met daarnaast “up to date” technologie en software (ik werk met Mac’s en het Adobe CS pakket) voor het produceren van technisch betrouwbare en correcte bestanden voor de hedendaagse media. Er zijn natuurlijk veel meer manieren om geïnspireerd te raken en dit juich ik alleen maar toe, maar vergeet niet de basis!

Plagiaat

Tegenwoordig merk ik als vormgever dat er veel plagiaat wordt gepleegd. Dit komt mede door de nieuwe marktwerking dat een logo voor een prikkie te vangen is (b.v. bij de wedstrijdplatformen). De zoekmachine is dan vaak de ontwerper zijn beste vriend, passend logo vinden, nieuw kleurtje erop, bedrijfsnaam erin, en hoppa een logo voor € 100,-. Het risico hiervan is dat u na uw investering van al uw drukwerk, pandbedrukking en autoreclame, alles de container in kan, omdat de rechtmatige eigenaar van het ontwerp dit eist en daarnaast uw organisatie wegens plagiaat aangeklaagd. Mijn advies is hierbij dan ook, zoek een ontwerper die u vertrouwd!